Kokoomusedustaja nostelee matkakorvauksia lastenhakureissuiltaan

wikimedia commons / tuomas kuoppala
Suomalaiset pääsivät tänään hieraisemaan taas silmiään, kun kokoomuslaisen Outi Mäkelän lapsenhakureissut ylittivät kansallisen uutiskynnyksen.

Ilta-Sanomien tekemän selvityksen mukaan Nurmijärvellä asuva kansanedustaja on hakenut pitkään kilometrikorvauksia "aikataulullisista syistä", kun hän vie tai hakee lapsensa päivähoidosta. 

Summat eivät ole olleet suuria. 

Yhdestä päiväkodin kautta tehdystä edestakaisesta matkasta Mäkelä saa suunnilleen saman verran kuin työkokeilija parin päivän työstään, eli yhteensä 18,04 euroa. Korvauksia kertyy kahdelta päivältä viikossa. 

Mäkelä itse ei näe siinä mitään ongelmaa, että lapsenhakureissuja korvataan. Tai edes siinä, että hän on todennäköisesti ainoa suomalainen henkilö, joka saa kilometrikorvauksia päiväkotireissuista.

– En sitä näin ajattele. Jos lähden bussilla eduskunnasta, ehdinkö riittävän ajoissa hakemaan lasta? Siitähän on kyse. Me emme saa verotuksessa matkakuluja vähentää, Mäkelän kerrotaan vastanneen IS:lle.

Poliittisena urputtaja.. kommentaattorina haluaisin tehdä kokoomuksen Mäkelälle selväksi pari asiaa.

Ensinnäkään kyse ei ole rahasta, vaan periaatteista.

Eikö se olekin ollut kokoomus, joka on toistuvasti paasannut suomalaisille työvoiman liikkuvuudesta. Siis että pitäisi jättää omakotitalo kylmilleen, perhe omilleen ja muuttaa työn perässä Timbuktuun.
Kansanedustaja Mäkelä on ollut Helsingissä töissä vuodesta 2007 lähtien, jolloin hän tuli ensimmäisen kerran valituksi eduskuntaan.

En muutenkaan usko hänen taloutensa olevan tänä vuonna nostetuista 793,76 eurosta kiinni. Kansanedustajana Mäkelän palkka on noin 6 407 euroa kuukaudessa, johon lisätään vielä verottomana maksettavat 986,81 euroa kulukorvauksia. Hänen puolisonsa Marko Tarkiainen puolestaan tienaa verotietojen mukaan reilun kymppitonnin kuukaudessa.

Toisaalta onhan se ihan hyvä, että tällainenkin mahdollisuus on jätetty.

Päiväkotireissujen maksattaminen veronmaksajille antaa edustajille mahdollisuuden kertoa meille äänestäjille suoraan, millaisia ihmisiä he oikeasti ovat syvällä sisimmissään. 

Pikkusummahan tuo on, mutta sen symbolinen merkitys on aivan valtavan suuri.

Verokarhu tuskin olisi yhtä ymmärtäväinen, mikäli jatkossa jatkossa kaikki päiväkotilasten vanhemmat, jotka ajavat samalla tavoin aikataulusyistä omalla autolla, vähentäisivät matkakulut oman auton eivätkä julkisten liikennevälineiden mukaan. Monen asian pystyy selittämään suuntaan ja toiseen, mutta mikäli aikataulusyy on viranomaisten mielestä pätevä, niin silloin se on pätevä. 


Lähde: Ilta-SanomatKommentit