Surkeiden sattumusten Talvivaara

Tämän päivän suurimmaksi yksittäiseksi uutiseksi on nousemassa Terrafamen tuoreet rahoitussotkut.

Jälleen kerran rahattomaksi jäänyt valtion omistama kaivosyhtiö Terrafame tulee viimeinkin saamaan 250 miljoonan euron yksityisen rahoituksen. Rahoituksesta osan kerrotaan olevan lainaa, kun taas osa on oman pääoman ehtoista rahoitusta.

wikimedia commons / antti lankinen
Rahoituksen myötä 15,5 prosenttia Terrafamesta siirtyy pahamaineisen raaka-ainekauppias Trafiguran ja siihen kuuluvan Galena -sijoitusrahaston omistukseen.  

Rahoitusjärjestelyjen myötä valtio tulee jäämään 84 prosentin omistajuudella Terrafamen suurimmaksi omistajaksi. Pienet osuudet puolestaan menevät Trafiguralle ja finanssikonserni Sammolle. 

Terrafamen tiedotteen mukaan yksityinen rahoitusjärjestely tulee varmistamaan yhtiön toiminnan ylösajon loppuusaattamisen suunnitellusti. Loppuun saattamiseen arvioitiin vaativan noin 150 - 200 miljoonan euron rahoitusta.

Terrafame on ollut alusta lähtien varsinainen murheenkryyni, jonka valtio osti konkurssiin ajautuneelta Talvivaara Sotkamolta syksyllä 2015. Tähän päivään mennessä valtio on upottanut kaivokseen rahaa reilusti yli puoli miljardia euroa. Kesällä 2016 hallitus ilmoitti vielä valmistautuneensa kaivoksen hallittuun sulkemiseen. 

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia arvioi kaivoksen 5 - 7 vuotta kestävän alasajon maksavan jopa puoli miljardia euroa. Lisäksi alueen valvonta jatkuisi kolmenkymmenen vuoden ajan. 

Tilanne muuttui kuitenkin radikaalisti marraskuussa 2016, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti yllättäen todistaneensa Talvivaaran ihmettä. Ei. Jeesuksen kasvot eivät piirtyneet lietealtaan pintavaahtoon, vaan sen sijaan kaivoksen ympäristö- ja prosessiasioissa oli pääministerin mukaan tapahtunut muutosta. 

Tästä syystä valtio ei lähtenyt tekemään Terrafamen Talvivaaran kaivoksesta huonoa sopimusta ulkopuolisen toimijan kanssa. 

- Nyt lähdetään siitä, että tehdään tämä projekti loppuun ja saadaan ympäristön kannalta kestävä toiminta pystyyn, Sipilän kerrotaan tuolloin sanoneen.

Tällä hetkellä julkisuuteen ei ole vielä vuotanut tarkkaa tietoa siitä, minkälaisen sopimuksen Terrafame Group on tehnyt uusien omistajiensa kanssa, mutta hieman tämä taas epäilyttävältä haiskahtaa. 

Pienosakkaaksi noussut Trafigura nimittäin on sitoutunut ostamaan kaivoksen kaiken nikkeli-kobolttisulfidin sekä 80 prosenttia kaivoksen sinkkisulfidista seuraavan seitsemän vuoden ajan, mutta jostain syystä hallituksen edustajat eivät ole hihkaisseet sanaakaan sovitusta ostohinnasta.

Tästä voinee päätellä sen, että ostohinta tulee olemaan markkinoiden keskiarvoa alhaisempi ja etukäteen sovittu, vaikka lopullinen summa jääneekin liikesalaisuudeksi.

Kun ottaa huomioon sen, että tuohon surullisen kuuluisaan soramonttuun on upotettu tähän mennessä kaikkiaan yli miljardin verran veronmaksajien euroja, niin tuollaista 15,5 prosentin omistusta 75 miljoonan euron sijoituksella voi pitää millä tahansa mittarilla mitattuna melko huokeana tarjouksena. 

Tärkeämpää kai oli, että hallitus pystyisi kerrankin pitämään sanansa, ja hankkimaan kaivokselle lupaamaansa ulkopuolista rahaa. Pienikin määrä näytti riittävän. 

Pääministeri Sipilä kertoo olleensa kaiken aikaa luottavaisin mielin sen suhteen, että ulkopuolista rahaa tulisi jossain vaiheessa löytymään. Löytyihän sitä, kun oltiin valmiita ottamaan lukuisista ympäristörikoksista tuomittu veronkiertoyritys Trafigura mukaan.


Sanansa mittainen mies.

Lähde: Yle Uutiset


Kommentit