Sipilän orkestroimasta kesäteatterista jäi kusetuksen maku

kuva: wikimedia commons / santeri viinamäki
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) poliittisella kesäteatterilla peiteltiin kokoomuksen ja keskustan roolia perussuomalaisten hajottamisessa. Lentokoneita ja valtavia työmääriä vaatinut tempaus tulee jäämään poliittiseen historaan kenties röyhkeimpänä vetona koskaan.

Palkittu politiikan toimittaja Lauri Nurmi teki vuoden journalistisen työn, kun hän avasi tuoreessa kirjassaan perussuomalaisen puolueen hajoamiseen liittyneitä kuvioita. Nurmen kirja Perussuomalaisten hajoamisen historia julkaistiin eilen tiistaina.

Kiihkottoman ja kaikkia osapuolia kuuntelevan kirjan tärkeintä antia oli keskustapuolueen ja kokoomuksen osallisuus perussuomalaisten hajottamisessa. Nurmen mukaan puolueen hajoamisesta hyötyivät kaikki osapuolet.

Näytelmän ehdottomasti hauskimmat kohtaukset liittyivät pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toimintaan viime kesäkuussa.

Pääministerin oli määrä pyytää tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä (kok.) hallituksen eroa. Tiedettävästi keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät tukivat Sipilän esitystä hallitusyhteistyön päättämisestä perussuomalaisten kanssa. 

Sipilä veti näytöksensä jopa niin pitkälle, että hän nousi yksityiskoneeseen ja oli lentämässä Helsingistä Niinistön luokse Naantaliin. Hallituksen eropaperilla oli sen verran kova kiire, että Sipilä lensi konetta itse, mutta lopulta hän kääntyi takaisin Kultarannan portilta. 

Presidentti Niinistö odotti Sipilää Kultarantaan kello kolmeksi. Sipilä ei kuitenkaan koskaan saapunut paikalle, sillä eroanomus peruttiin perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajottua. 

Nurmi esittää kirjassaan, että Sipilä ja Petteri Orpo (kok.) olivat alusta lähtien vain neuvottelevinaan Jussi Halla-ahon (ps.) kanssa maanantaina heti puoluekokouksen jälkeen. Sipilän kerrotaan saaneen tunti tunnilta raportteja siitä, miten perussuomalaisten hajoaminen edistyi ja keitä uuteen eduskuntaryhmään tulisi mukaan. Tästä huolimatta hänen piti laittaa kesäteatteri pystyyn, jossa kaarreltiin muka lentokoneilla ja esitettiin yllättynyttä. 

Raporttien mukaan ryhmä ei vaatinut nykyiseen hallitusohjelmaan mitään muutoksia, vaan oli valmis tukemaan kaikkia hallituksen keskeneräisiä hankkeita. Ryhmään kuuluivat kaikki perussuomalaiset ministerit ja he tulisivat jatkamaan työssään entiseen tapaan. 

Nurmen kirjassa esittämän väitteen mukaan eropyyntöä ei ollut missään vaiheessa edes tarkoitus jättää, eikä presidentti Niinistö myöskään odottanut sitä, kuten myöhemmin julkisuudessa esitelty tarina väittää.

Lentomatka oli puhdas lavastus, loppuhuipennus kuukausia jatkuneesta projektista, jota keskusta, kokoomus ja soinilaiset olivat salassa ja yksissä tuumin valmistelleet siltä varalta, että Jussi Halla-aho valittaisiin puoluejohtajaksi.

Loppuhuipennus ei kuitenkaan ollut ilmainen. Se oli silkkaa ajan ja rahan haaskausta, kun poliitikkoja kuljeteltiin paikasta toiseen ja satoja työtunteja kului aivan turhaan. Puhumattakaan yksityisen lentokoneen käyttökustannuksista.

Lentokonetta itse lentäneen pääministerin teatraalisuus upposi lehdistöön kuin kuuma veitsi voihin. 

Todellisuudessa hän valehteli lehdistölle, valehteli oppositiolle, valehteli perussuomalaisille - mutta ennen kaikkea hän valehteli kansalle, jota hänen pitäisi edustaa. Sipilä valehteli aivan kaikille.

Lähde: Aamulehti


Kommentit