Zimbabwen diktaattori Mugabesta YK:n hyvän tahdon lähettiläs

kuva: wikimedia commons / jeremy lock
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe on nimetty YK:n hyvän tahdon lähettilääksi promotoimaan terveyttä. Mugaben valitseminen on herättänyt maailmalla lähes yhtä paljon närää kuin YK:n alkuvuodesta tekemä päätös nimetä Saudi-Arabia edistämään naisten oikeuksia maailmassa.

Yhdistyneiden kansakuntien alainen Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt Zimbabwen diktaattorin ja maailman vanhimman valtionpäämiehen Robert Mugaben (s. 1924) hyvän tahdon lähettilääkseen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n etiopialainen pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan Mugabe valittiin tehtävään edistämään terveydenhoitoa joka puolella Afrikkaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Tedros ylisti Zimbabwea maaksi, joka ”asettaa yleismaailmallisen terveydenhuollon ja terveyden edistämisen toimintaperiaatteidensa keskiöön, jotta jokaisella olisi mahdollisuus terveydenhuoltoon. 

- Tänään minulla on suuri kunnia ilmoittaa teille, että presidentti Mugabe on suostunut palvelemaan Tarttumattomien tautien -yhdistyksen hyvän tahdon lähettiläänä Afrikassa, sekä vaikuttamaan alueella tarttumattomien tautien ehkäisyyn,  Tedros sanoi keskiviikkona Ugandassa järjestetyssä tarttumattomien tautien konferenssissa.

Makeasta elämäntyylistään tunnetun presidentti Mugaben valinta on saanut maan opposition ja ihmisoikeusaktivistit raivon partaalle. Zimbabwen opposition mukaan presidentti on laiminlyönyt maan terveydenhuoltoa jo vuosien ajan, ja jättänyt julkiset sairaalat osittain jopa ilman tarvittavia lääkkeitä ja välineitä. Lääkärien ja sairaanhoitajien palkat ovat myös jääneet usein maksamatta.

Mugaben ja hänen perheenjäseniensä tiedetään matkustaneen yksityiskoneella lukuisia kertoja ulkomaille hoidettavaksi. Zimbabwelaiset sairaalat eivät kelpaa itseoikeutetulle presidentille.

- Tämä on suorastaan absurdia. Mugaben valinta osoittaa suoraan, kuinka vähän YK:ta todellisuudessa kiinnostaa Zimbabwen asiat, ihmisoikeusaktivistiryhmän tiedottaja Salani Mutseyamin kerrotaan kommentoineen.

Zimbabwe oli aiemmin yksi Afrikan rikkaimmista maista. Maalla on huomattavan suuret luonnonvarat mm. hiiltä, kultaa, nikkeliä, kuparia ja tinaa.  Nykyään 14 miljoonan asukkaan valtio pitää pohjasijaa lähes kaikilla kehitystä ja hallinnon toimivuutta mittaavilla mittareilla.

Vuosia kestäneen talouden taantuman ja hyperinflaation, poliittisten levottomuuksien ja huonojen satojen seurauksena maan työttömyys on noussut yli 60 prosenttiin ja jopa 72 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. YK:n arvion mukaan joka kolmas lapsi Zimbabwessa on aliravittu.

Kurjasta taloustilanteesta huolimatta vuodesta 1980 lähtien maata johtanut Mugabe on pitänyt varsin koreita juhlia itselleen. Esimerkiksi vuonna 2015 presidentti järjesti hulppeat liki 900 000 euroa maksaneet syntymäpäiväjuhlat, jotka maksatettiin pakkolahjoituksilla, korkeilla tullimaksuilla ja veroilla.

Zimbabwessa maan hallitus kuluttaa noin 98 prosenttia koko bruttokansantuotteesta. 

Lähde: The Guardian

Kommentit