Häkämiehen tyynnyttelyt eivät auta - Ammattiliitto pamautti 12 000 henkilön lakkovaroituksen pöytään

wikimedia commons / johannes jansson
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok.) äityi muutama viikko sitten kehumaan suomalaisten nykyistä kilpailukykyä. Häkämiehen mukaan Suomi on saavuttanut Ruotsin kustannuskilpailukyvyssä, vaikka kirittävää edelleen löytyy. 

- EU-tilastojen mukaan Suomen kilpailukyky on edelleen seitsämän prosenttia jäljessä EU-maiden keskiarvosta, mutta EU-tilastojen mukaan Ruotsin kohdalla alamme olla samolla tasolla, hän kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Suomi on vielä noin viisi prosenttia Saksan kilpailukykyä jäljessä, mutta Häkämies pitää täysin mahdollisena, että Suomi ohittaisi Euroopan talousveturina pidetyn Saksan lähivuosina, koska siellä palkat ovat nousemassa nopeampaa kuin Suomessa.

Häkämies toivoo, että palkoista, lomarahoista, palveluvuosilisistä ja pekkaspäivien käytöstä olisi mahdollista päättää aikaisempaa enemmän työpaikoilla. Toisin sanoen kilpailukykyä tullaan myös tulevaisuudessa parantamaan palkkamaltilla, työajan pidentämisellä sekä työläisen vyön kiristämisellä. 

Häkämies myös painottaa, ettei talouskasvu jakaannu tasaisesti eri aloille, jonka vuoksi neuvoteltaviin työsopimukseen olisi saatava kohtia, jotka sallivat työpaikkakohtaiset sopimukset ja paikallisen sopimisen. 

Samassa yhteydessä hän kehaisi teknologia-, metalli- ja kemianteollisuudessa kuukauden alussa tehtyjä työehtosopimuksia, joissa paikallisen sopimisen mahdollisuus lisääntyi huomattavasti.

Haastattelussa Häkämies epäili myös keskustalaisen pääministeri Juha Sipilän kykyä hoitaa vaikeita työmarkkinoita, mutta ei maininnut sanallakaan samassa hallituksessa istuvaa kokoomuslaista valtiovarainministeri Petteri Orpoa.

Homma ei kuitenkaan mennyt käsikirjoituksen mukaan.

Ammattiliitto Pro jätti viime perjantaina lakkovaroituksen ict-alalle. Varoituksen mukaan lakko alkaa näillä näkyvin maanantaina 27. marraskuutta ja päättyy perjantaina 1. joulukuutta. 

Liitos jäsenet työskentelevät yksityisellä sektorilla teollisuus-, finanssi-, palvelu-, ict- ja viestintäalalla tai muilla näihin rinnastettavilla aloilla.

Ammattiliiton puheenjohtaja  Jorma Malisen mukaan lakkouhan syyt johtuvat Pron ja työnantajaliitto Paltan välisistä näkemyseroista ict-alan vuokratyön ehdoista.

Ict-alan työehtosopimus päättyi lokakuussa 2017. Sopimus on yleissitova ja sitä noudatetaan kaikkiin ict-asiantuntijoihin muun muassa teleoperaattoreilla, puhelinyhtiöissä, contact centereissä, verkonrakennus- ja ylläpitoyrityksissä sekä lisäksi muutamissa it-alan yrityksissä. 

Lakkovarotus koskee näillä näkymin noin 12 000 ihmistä.

– Halusimme siirtää työriidan ja mahdollisen työtaistelun alkuvuoteen, mutta tämä ei Paltalle käynyt. Vaihtoehto olisi ollut teleoperaatoreiden asiakkaiden kannalta parempi näin joulun lähestyessä, puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo ammattiliiton virallisessa tiedotteessa.

Tämän hetkisen tiedon valossa Häkämiehen haastattelu vaikuttaa olleen alusta loppuun saakka suunniteltua - aina sen ajankohtaa myöten.

Häkämies tiesi kyllä tasan tarkkaan, että käynnissä olleet työehtosopimusneuvottelut tarkoittivat verta, hikeä ja kyyneliä.

Nollakorotuksilla useamman vuoden ajan olleet työntekijät eivät ole enää valmiita joustamaan, mikäli työnantajapuoli ei tule missään vastaan.

Marraskuun alussa antamallaan haastattelulla Häkämies pyrki pehmittämään työntekijöiden näkemyksiä sekä käyttämään mediaa pomppukeppinään mielipiteiden muokkauksessa.

Seuraavaksi todennäköisesti kerrotaan, kuinka lakkovaroituksen antaneet 12 000 Ammattiliitto Pron jäsentä uhkaa romuttaa Suomen orastavan talouskasvun ja tuhota parantuneen kilpailukykymme.

Kommentit