Näkökulma: Pörinää ja surinaa Meri-Lapissa - "Mehiläinen järjesti Kemiin jättipuhalluksen"

estormiz / wikimedia commons

Lapissa päätettiin alkuviikosta tehdä maan ensimmäinen huomattava sosiaali- ja terveyshuollon uudistus, vaikka hallituksen räätälöimä sote-malli on vielä pahasti keskeneräinen. 


Kemi, Tornio, Keminmaa ja Simo hyväksyivät yhteisyrityksen perustamisen yksityinen terveydenhuoltopalvelujen tuottajan kanssa. Terveysjätti Mehiläinen tulee omistamaan yhtiöstä 81 prosenttia, kun taas neljä kuntaa jakaa jäljelle jäävät 19 prosenttia.

Tulevaisuudessa perustettava yhteisyritys tulee hallinoimaan alueesta vastaavaa keskussairaalaa. Alustavien tietojen mukaan sopimus kestää viisitoista vuotta ja sen arvo on yli 1,1 miljardia euroa. Ulkoistuksen keskipisteenä on Kemissä sijaitseva Länsi-Pohjan keskussairaala.

Hallituksen kehuma kolminkertainen valinnanvapaus tarkoittaa näin ikään kokonaisten alueiden terveysmonopoleja, jotka jaetaan viivottimen kanssa tasan Attendo Finlandin, Mehiläisen, Terveystalon ja Pihlajalinnan kesken.

Suomen vuotuiset terveydenhuoltomenot ovat olleet noin 18,5 miljardia euroa. Tästä summasta julkisen toiminnan osuus on edelleen lähes 80 prosenttia eli noin 14,8 miljardia euroa. Ei siis ihme, että terveyspalveluita tarjoavien yritysten liikevaihto on kasvanut tasaista 10 - 45 prosentin vuosivauhtia jo useamman vuoden ajan. 

Kasvuvaraa kyllä riittää.

Meri-Lapin päättämä jättiulkoistaminen haisee läpikotaisin laskettelumatkoilta ja saunailloilta. Kuntapäättäjienkin luulisi olevan tietoisia syksyllä 2011 nousseesta kohusta, jossa Mehiläistä syytettiin julkisuudessa verojen välttelystä. 

Tapauksen käsittely on edelleen kesken hallinto-oikeudessa. 

Verottajan mukaan Mehiläisen verosuunnittelu ei ollut kaikilta osin laillista. Laskelmien mukaan yritys olisi välttänyt noin 10 miljoonan euron verot vuosina 2006 - 2012. 

Esimerkiksi vuonna 2011 terveysjätti maksoi vain 300 000 euroa veroja yli 35 miljoonan liikevoitosta. Huomattava osa tästä summasta on revitty verorahoilla tuetuista palveluista, kuten vanhusten hoivakodeista, lääkärikäynneistä ja hoitojen Kela-korvauksista. 

Mehiläinen on kiistänyt syytökset, mutta vakuuttaa samassa yhteydessä luopuneensa kyseisestä käytännöstä vuonna 2012. Toisaalta muuttaako se loppujen lopuksi mitään? 

Verotuskäytännössämme on jotain perusteellista rikki, eikä verottaja voi katsella kuin vierestä, kun yritykset järjestelevät itselleen jättivoittoja konsernien sisäisten lainojen kautta. 
Kunnilla on silti mahdollisuus itse vaikuttaa tähän.

Kysymys lienee lähinnä siitä, onko Meri-Lapilla oikeasti varaa sote-uudistukseen, jossa verorahoja toistakymmentä vuotta kaukomaille imuroinut yritys omistaa 81 prosenttia alueen terveyspalveluista?


Kommentit