Pellosta ponnistanutta ei stadilaisten vitsit naurata

kuva: wikimedia commons / tiia monto

Vihreä helsinkiläispoliitikko heitti vitsin.

Pellossa syntynyttä ei naurattanut yhtään.

Myönnän toki ettei minulla muutenkaan oikein tahdo riittää ymmärrystä lappilaisvitseille, koska liian usein ne vaikuttavat olevan enemmänkin rasististen stereotypioiden lietsomista kuin hauskaa läpändeerusta. Eihän siitä muutenkaan nyt niin kauan ole, kun minunkin sukulaisteni kallojen kokoja mittailtiin Lapissa.

Ruotsalaiset taisivat tehdä taannoin aiheesta elokuvankin.

Haluan tehdä sen nyt suoraan selväksi, että se ei ole aivan yksi kerta, kun olen kuullut etelässä heitettävän hullunhauskoja vitsejä meistä "lappilaisista poronnussijoista". Eivätkä lestadiolaisuus ja serkkujen naiminenkaan muuten ole oikeasti niin hauskoja aiheita kuin voisi helposti kuvitella.
En tietenkään loukkaannu joka kerta.

Jos loukkaantuisin jokaisesta heitosta, niin saisin olla kaiken aikaa nyrkit pystyssä. Lapin väeltä odotetaan yleensä vähän kovempaa nahkaa ja melko usein meillä sellainen onkin.

Tällä kertaa en kuitenkaan voinut ohittaa puheita väkinäisellä ja kiusaantuneella hymyllä, sillä kommentti tuli sellaisen puolueen edustajalta jolta minä sitä kaikista vähiten odottaisin.

Helsingissä syntyneen vitsailijan omat lappilaisjuuret eivät muuta asiaa tai tilannetta miksikään. Edes sillä ei ole loppujen lopuksi yhtään mitään merkitystä, missä yhteydessä tai tilanteessa tämä kommentti on heitetty. Poliitikot liikkuvat aina yksityisen ja julkisen rajamaastossa.

Pahinta mielestäni on ollut huomata, miten vihreiden joukosta näyttäisi löytyvän yllättävän paljon ymmärrystä tällaiselle huumorille, jossa pilkataan ensin maalaisia ja sen jälkeen äärimmäisen harvinaisesta taudista kärsiviä ihmisiä, joilla ei ole ollut pienintäkään tekemistä taudin synnyn kanssa.

Vihreiden omassa Facebook-ryhmässä keskustelu on kääntynyt täysin vinksalleen, kun loukatuista onkin yhtäkkiä tullut syyllisiä, koska he eivät tosikkoina ymmärtäneet kaiken olevan vitsiä. Rasistista sellaista.

Luulisi heidänkin ymmärtävän, että on yksi asia sanoa maaseudun olevan kamala paikka, jossa on mahdotonta viihtyä, ja toinen puhua yleistävästi insesmistä ja perheväkivallasta pienen Lapissa sijaitsevan kunnan ominaispiirteenä.

Tällaisiin puheisiin voi törmätä netin rasistisisissa viharyhmissä, mutta yleisesti ottaen sitä odottaa vihreiden kunnallispoliitikoilta vähän enemmän.

Toivoin puolueen johdon reagoivan asiaan jollain tavoin, mutta nuhteiden sijaan puheenjohtaja Touko Aalto kertoi ymmärtäneensä kommentin olleen mustaa huumoria. Kuraverisenä saamelaisena minä väkisinkin mietin, että tällaista huumoriako siellä vihreiden poliitikkojen kesken heitetään?

Ei muuten naurata tippaakaan.

Kommentit