Suomen terveysmonopolit tulivat hallitukselle täytenä yllätyksenä - "Katin kontit!"

wikimedia commons / estormiz
Tiedätkö mitä yhteistä on hallintoylilääkäri Lasse Lehtosella, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamolla ja Anneli Anttosella?

Entä oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuorella, sisätautiopin professori Jussi Huttusella ja lastenlääkäri Kari Raiviolla?

Erikoistutkija Antti Saastamoisella ja pohjoisesta ponnistaneella maalaisjuntti Martti Asikaisella?

Me kaikki tiesimme sote- ja maakuntauudistuksen sudenkuopista. Jokainen meistä varoitti niistä etukäteen. Kemissä tapahtunut Länsi-Pohjan keskussairaalaan jättiulkoistaminen ja monopolista haaveilevat mehiläiset eivät tulleet meistä kenellekään yllätyksenä.

No entä tiedätkö mitä yhteistä on pääministeri Juha Sipilällä, valtiovarainministeri Petteri Orpolla ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolla?

He eivät ilmeisesti tienneet suomalaisille terveyspalveluita tuottavan alan olevan hyvin keskittynyt, jonka riskitekijät vain kasvavat entisestään maakuntauudistuksen myötä.

Tai näin ainakin voisi helposti päätellä heidän viime päivien reaktioistaan.

Eilen pidetyllä eduskunnan kyselytunnilla pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi olevansa huolissaan sairaaloiden kohtaloista, jos yksityiset monopolit ottavat ne haltuunsa. Hänen mukaan koko sote-uudistuksen tarkoitus on alusta lähtien ollut turvata julkiset palvelut ja vahvistaa julkista toimijaa.

Ihan oikeasti on.

Ministeri Annika Saarikon (kesk.) puolestaan kerrotaan olleen todella ärtynyt ja näreissään.

Saarikkoa kummastutti se, miten suuriyritykset toivovat vahvaa valinnanvapautta ja monia tuottajia, mutta samaan aikaan ne betonoivat nykytilaa yhdessä kuntapäättäjien kanssa.

Saarikolla ei ilmeisesti ollut missään vaiheessa käynyt mielessä sellainen vaihtoehto, jossa valtavat terveyspalveluita tuottavat yritykset eivät olisikaan hyväntekeväisyysjärjestöjä, vaan toimisivat samojen osakeyhtiölakien mukaan kuin kaikki muutkin yritykset.

Suomen osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiön ainoa tarkoitus on tuottaa omistajileen voittoa.

Saarikosta tai monista tuottajista siinä ei puhuta mitään.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) taas ilmoitti aikaisemmin olevansa yllättynyt pitkästä sopimuksesta, joka ei hänen mielestään vie asioita lainkaan oikeaan suuntaan. Meri-Lapin tapahtumat eivät ole "ihan linjassa" sen kanssa, mitä sote-uudistuksessa tavoitellaan.

Orpo jätti kuitenkin mainitsematta, mikä tämä asioiden oikea suunta on, ja missä ne varsinaiset linjat kulkevat. Kaikki on aina tulkinnanvaraista.

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän sote-vastaava Sari Sarkomaa kehtasi mennä arvioissaan niin pitkälle, että hän väitti sote-uudistuksen estävän tällaiset monopoliasemat.

Sarkomaa ei kuitenkaan avannut sen tarkemmin, miten se käytännössä tapahtuu, mutta ilmeisesti sillä on jotain tekemistä sopimusten pituuden kanssa.

Juuri nyt vaikuttaa siltä, että hallituspuolueiden jäsenet ovat ohittaneet kokonaan maamme asiantuntijakaartin varoitukset sote- ja maakuntauudistuksen seuraamuksista.

Heiltä on nähtävästi jäänyt kokonaan huomaamatta se, miten suurimpien terveysyhtiöiden liikevaihto on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa 727 miljoonasta eurosta 2 698 miljoonaan euroon.

Tai miten palveluiden tuottaminen on keskittynyt muutamalle eri toimijalle. Kolmen suurimman yrityksen kasvu on ollut kaikista hurjinta. Attendo Finland, Mehiläinen ja Terveystalo ovat kasvaneet joka vuosi keskimäärin 36 prosenttia.

Pelkästään tämän kolmikon yhteenlaskettu liikevaihto on noussut 350 miljoonasta eurosta 1 590 miljoonaan. Laske siihen kaikki muut vielä päälle.

Herää nyt hallitus. Teatterinne ei mene enää läpi.

Terveysmonopolit ovat jo täällä ja me kaikki tiedämme sen.

Kommentit