Keskusta tekisi alkoholilaista omantunnon kysymyksen

Kuva: Eduskunta.fi
Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät eivät päässeet keskiviikkona sopuun alkoholilain kokonaisuudistuksesta, kun keskusta ei pitäytynyt hallitusneuvotteluissa sovituissa asioissa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan asia palaa nyt hallituksen pöydälle.

Ylen A-studiossa eilen vierailleen keskustan kansanedustaja Markus Lohen mukaan nelosoluet nousivat kynnyskysymykseksi.

– Pahin ongelma oli se, että alkoholiprosenttia olisi nostettu vähittäismyynnissä ja nelosoluet olisivat menneet kauppoihin. Se olisi aiheuttanut todella paljon kustannuksia yhteiskunnalle, Lohi kiteytti.

Keskustan eduskuntaryhmä on vaatinut, että kansanedustajat saisivat äänestää vapaasti omantuntonsa mukaan 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien myymisen sallimisesta ruokakaupoissa.

Perussuomalaiset ovat olleet vaatimuksista käärmeissään.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turusen (ps.) mielestä kyse on suuremmasta asiasta kuin alkoholilaki. Kyse on hallituksen sisäisistä pelisäännöistä ja periaatteista.

– Kompromissi tehtiin siis jo vuosi sitten. Tämä on keskustan iltalypsy, Turunen sanoo.

Turunen ja perussuomalaiset saivat taannoin runsaasti kritiikkiä osakseen, kun puolueen johto pakotti ryhmäkurin turvin kansanedustajat äänestämään kiistellyn hallintarekisteriuudistuksen puolesta.

Sipilä ei ollut toisten uhrauksista huolimatta valmis ottamaan vastaavaa löylytystä äänestäjäkunnaltaan.

Keskustalle alkoholilaista on muodostunut omantunnon kysymys.

Sopii kuitenkin kysyä, että missä tuo omatunto oikein oli, kun koulutussäästöistä ja eläkeläisten asioista päätettiin. Missä oli keskustan omatunto, kun hallintarekisteriuudistus noustettiin neljännen kerran pöydälle, tai kun pääministeri ja puolueen puheenjohtaja painosti verovaroin rahoitetun mediatalon toimittajia, jotta nämä eivät penkoisi hänen lastensa liiketoimia?

Kommentit