Uniperin johto pelottelee Fortumin osakkeenomistajia

kuva: schäferin kirje 01.11.2017
Fortumin tiedetään päässeen sopimukseen saksalaisyhtiö E.ONin kanssa kiistellyn Uniperin 44,65 prosentin osakeomistuksen tarjoamisesta Fortumille.

Tämän hetkisten tietojen mukaan Fortum tulee tarjoamaan kaikista Uniperin osakkeista 22 euroa osakkeelta. 

Tarjous toteutuu riippumatta siitä kuinka moni omistaja kaupan hyväksyy. Kaupan osuuden arvo on noin 3,76 miljardia euroa. 

Fortumin mukaan sijoitus täyttää yhtiön kaipaamat sijoituskriteerit. Fortum on etsinyt pitkään sijoituskohdetta rahoille, jotka yhtiö sai muutama vuosi sitten sähköverkkojen myynnistä pohjoismaissa.

Uniperin johto ei ole ollut erityisen innostunut Fortumin ostoaikeista. Kauppaa on nimitetty mm. vihamieliseksi yritysvaltaukseksi sekä uhkapeliksi.

Fortum on puolustautunut toteamalla kyseessä olevan puhdas investointi, eikä työpaikkojen leikkauksia ole Fortumin mukaan ainakaan tällä hetkellä luvassa.

Muutama päivä sitten kaupan kuviot saivat vielä oudompia vinkeitä, kun Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer lähetti avoimen kirjeen Fortumin osakkeenomistajille. 

Uniperin johto kertoo olevansa närkästynyt kaupan due diligence -prosessista, jossa ostettavan yhtiön johdon mielipidettä ei kuunnella lainkaan kaupan yhteydessä.

Kirjeessä Schäfer pelottelee Fortumin osakkeenomistajia kaupan mahdollisista riskeistä sekä yhtiön hiilijalanjäljestä, joka tulee kasvamaan huomattavasti kaupan toteutuessa. 

Hän katsoo kaupan olevan Suomen päästötavoitteiden vastainen. 

Schäfer kertoo olevansa huolissaan myös suomalaisten veronmaksajien rahoista, joihin saatetaan joutua turvautumaan mikäli Fortumin "vihamielinen yritysvaltaus" tapahtuu.

Pahimmassa tapauksessa Uniperin osto voisi hänen mukaan saada aikaiseksi huomattavaa mainevahinkoa Suomen valtiolle Saksan markkinoilla.

Harvemmin sitä tällaiseen tilanteeseen törmää, jossa ostettava pelottelee ostajan edustajia.
Uniper pitää selvästikin sisällään jotain sellaista, mistä yrityksen johto ei olisi valmis luopumaan, tai sitten yrityksen johdossa on jotain mätää, jonka se pyrkii piilottamaan. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, onko kyse osakkeenomistajan kannalta hyvästä vai huonosta asiasta.

Fortumilla puolestaan on mielessä nopean rahan osto ja myynti. Todennäköisesti energiajätti pitää Uniperin osakkeet hyppysissään muutaman vuoden ajan, jonka jälkeen ne myydään pilkottuina eteenpäin.

Kommentit

  1. Ostotarjous on jo hyväksytty, joten tässä vaiheessa ei voi lähteä enää ruikuttamaan muita mukaan. Lähinnä tulee mieleen, että tuolla johdossa on jotain perusteellista mätää, joka voi paljastua kaupan myötä, tai vaihtoehtoisesti niillä on meneillää jokin diili, jota ne ei haluaisi antaa suomalaisille. En ole koskaan ennen vastaavaan sekoiluun törmännyt, jossa ostettavan toimitusjohtaja alkaisi pelottelemaan ostajan osakkeenomistajia. Tällä kertaa ei sentään olla ilmaa ostamassa, vaan jotain heviä kamaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti